Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Home
    • Blog
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    EduQuest24EduQuest24
    • Home
    • Academic
      • এইচএসসি
      • এসএসসি
    • Learn English
      • Spoken English
      • English Grammar
      • Topic Based Vocabulary
    • Job Study
    EduQuest24EduQuest24
    Home » BCS English Preparation Part 01 (PDF)
    English Preparation

    BCS English Preparation Part 01 (PDF)

    EduQuest24By EduQuest24April 29, 2025No Comments4 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Telegram Tumblr Email
    BCS English Preparation Part 01
    BCS English Preparation Part 01
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    BCS English Preparation Part 01: BCS English Preparation Part 01 PDF Download – বিসিএস পরীক্ষার জন্য গুরুত্বপূর্ণ ইংরেজি টপিক, প্র্যাকটিস প্রশ্ন ও প্রস্তুতির টিপস একসাথে।


    BCS English Preparation Part 01

    1. You have two pets, –?

    Answer:  haven’t you.

    2. The effects of the climate change — devastating.

    Answer:  are.

    3. They have called — a strike.

    Answer:  off.

    4. Macbeth is a — by Shakespeare.

    Answer:  play.

    5. I hope he doesn’t — his job.

    Answer: lose.

    6. The antonym of the word ‘pretty’ is

    Answer: ugly.

    7. He takes a lot interest —- politics.

    Answer: in.

    8. Set in indirect speech. He said to me, ‘Please wait here till I return’.

    Answer:  He requested me to wait till he returned.

    9.  Put the sentence in the affirmative. I did not remember his name’.

    Answer:  I forgot his name.

    10. The word closest in meaning to ‘honest’ is

    Answer: loyal.

    11. The expression ‘put up with’ means

    Answer: tolerate.

    12. ‘Step down’ means

    Answer:  resign an important position.

    13. To learn spoken English, you have to talk — others in English.

    Answer: to.

    14. The adjective of the word ‘friend’ is

    Answer: friendly.

    15. The teacher will help the poor student,—-?

    Answer: won’t he/she?

    16. It — the students who should not miss any class.

    Answer: is.

    17. The word ‘exquisite’ has the same meaning as

    Answer: extremely delicate or beautiful.

    18. A close antonym of ‘angry’ is

    Answer: cheerful.

    19. ‘Soaring price’ is

    Answer: anything expensive.

    20. “A sitting duck’ is

    Answer: an easy target.

    21. The opposite of ‘obvious’ is

    Answer: hidden.

    22. He began from scratch. Here ‘from scratch’ means

    Answer: from the beginning.

    23.  The synonym of ‘Panoramic’ is

    Answer: scenic.

    24. I shall see you – Monday.

    Answer:  on.

    25. The word ‘radiation’ is

    Answer: noun.

    26. My friend — before I came

    Answer: had left.

    27. Choose the appropriate verb form: The rain ceased and the birds — to sing.

    Answer: began.

    28. ‘At the eleventh hour’ means

    Answer: at the last time

    29. The exams were drawing near? the word ‘near’ is

    Answer: adverb.

    30. ‘War and Peace’ is written by

    Answer: Tolstoy.

    31. A person who eats human flesh is called

    Answer: cannibal.

    32. ‘Look after’ means to

    Answer:  take care.

    33. The prefix ‘poly’ in the word ‘polygamy’ expresses the sense of

    Answer: many.

    34. Any good doctor would solve it in no time. The underlined phrase means

    Answer: instantly.

    35. Most of the students will have taken sixty credits by the time they—-.

    Answer: graduate.

    36. The big room — air conditioned.

    Answer:  is.

    37. — you ever been to Mexico City?

    Answer: Have.

    38. I saw the bird sitting —- the branch of a tree.

    Answer: on

    39. She turned —- the kitchen tap to get some water.

    Answer: up.

    40. Mr. Amin has got three daughters. Jasmine is the — one.

    Answer: eldest.


    আরো পড়ুন:

    English Grammar: Types of Sentence


    41. I’ve done it —- of times.

    Answer: hundreds.

    42. Can I—- a suggestion here?

    Answer: make.

    43. We congratulated them —- their wonderful victory.

    Answer: on.

    44. He is —- heir —- his uncle’s property.

    Answer: an, to.

    45. — the break in the meeting, she left the hall.

    Answer: During.

    46. She left her key —- a mat by the front door.

    Answer: under.

    47. “To do away with’ means.

    Answer:  to get rid of.

    48. Do not burn the candle —-.

    Answer: at both ends.

    49. The —- board has deleted a number of scenes.

    Answer: censor.

    50. The condition of the workers is —-.

    Answer: pitiable.

    51. The doctor suggested that the patient —- his weight.

    Answer: lose.

    52. What is the antonym of the word ‘monotonous’?

    Answer: Interesting.

    53. There are fifty passengers —- the bus.

    Answer: on.

    54. The meaning of ‘a privilege’ is a

    Answer: special favour or right.

    55. A philanthropist is a person who—

    Answer: supports people.

    56. I suggest that he —- there.

    Answer: go.

    57. There is no mother but loves her children’. The sentences is-.

    Answer: complex.

    58. —- their dinner, the girls sat down to watch television.

    Answer: Having finished.

    59. The wind made such — noises, that the children hid under the bed.

    Answer: frightening.

    60. Plural form of life

    Answer:  Lives.


    BCS English Preparation Part 01 PDF Lecture Sheet Download.

    Download Lecture Sheet
    bcs english preparation BCS English Preparation Part 01 english preparation for bcs
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    EduQuest24
    • Website

    Related Posts

    Job English Appropriate Prepositions MCQ (Update)

    June 6, 2025

    English Grammar Types of Sentence (বাক্য) Example

    April 4, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    © 2025 Eduquest24
    • About Us
    • Contact Us
    • Privacy Policy
    • Terms and Conditions
    • Home

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.